“Почистване, временна ел. инсталация, вода, хидроизолация на покрива – всичко е резултат от доброволните акции. Изчислили сме, че над 58 хиляди лева са влезли в сградата под формата на материали – дарени от КАБ и фирми, с които общуваме около “истинската” си работа. Изненадва и мен, но гражданският ентусиазъм за киното е заразителен.”

Това разказват Димана Бикова и Борис Зафиров, част от ударната бригада “Колектив кино “Космос”, която се грижи и програмира събитията в едноименното старо пловдивско кино (бивше “Комсомол”). Разговорът се води по време на Седмицата на архитектурата – едно от многото културни събития, които ползват емблематичната сграда на арх. Любомир Шинков.

Преди унищожаването на тютюневите складове да мобилизира пловдивчани, спасяването на “Космос” стана прецедент в битката за ценни сгради, спечелил и сърцата на журито за Европейска столица на културата 2019. Сега колективът иска да я доведе докрай с “Културен Космос” – културен център, създаден от общността и управляван от наравно с артистични организации и общината. И търсят чуваемост от кметството.

Може да прочетете целият текст в Дневник.бг