Интервю на Борис Зафиров с Карел Бартак, който ръководи програма „Творческа Европа“ на ЕК: за финансирането на културните организации; за ползите от титлата Европейска столица на културата и за проблемите пред градовете, спечелили приза.

Карел Бартак е чешки гражданин, от 1979 до 1995 г. работи за Чешката осведомителна агенция, бил е кореспондент за Москва и Париж, след което 11 години ръководи бюрото на агенцията в Брюксел. Понастоящем ръководи програма „Творческа Европа“ на ЕК.

„Творческа Европа“, една от последните програми на Европейската комисия, е одобрена от Европейския парламент през 2013 г. и влезе в сила от 2014 г. с цел да насърчава секторите на културата и творчеството. Програмата има три основни направления: Култура, подпомагащо сценичните, визуалните изкуства и културното наследство; Медия – осигуряващо финансиране на киното и аудиовизуалния сектор; Cross-sectoral – последната създадена подпрограма, която работи в посока на партньорската политика и гаранционните фондове. Подпрограмата ще влезе в сила през 2016 г.

Разговорът с Карел Бартак е осъществен по време на Международния театрален фестивал „ТЕРОРизъм“ в Шаушпилхаус в Щутгарт.

Господин Бартак, последната подпрограма на „Творческа Европа“ е насочена към политиката на партньорства между различните страни и създаването на гаранционни фондове. Какви бяха основните причини да се обособи тази подпрограма?

Основната причина за появата на Cross-sectoral е проблемът на културните организации и специално на частните, които ако не получат финансиране от публичната сфера, нямат шанс да получат кредит от банките. Искаме да направим специален гаранционен фонд, с който Европейският съюз ще гарантира 75% от кредите, които те ще взимат от банките. Така за банките ще бъде много по-лесно да дават заеми и много културни организации ще могат да се възползват. Това ще доведе и до по-добра комуникация между финансовите институции и културните оператори. До този момент, за съжаление, не съществуваше никакво доверие и банките не бяха съгласни да дават заеми. Разбира се, ще започнем да развиваме програмата малко по малко, като начало са предвидени само пет страни, а с времето участниците ще се увеличават. Успеем ли веднъж да спечелим пари, които да се завъртят и да се върнат пак в системата, проектът ще се разрасне. Мисля, че до шест години ще имаме нужните средства, които ще обслужват различни културни организации в много страни.

Линк към цялото интервю в kultura.bg